MagazínAko usporiadať špajzu? Nápady a tipy, aby ste mali vo všetkom vždy...

Ako usporiadať špajzu? Nápady a tipy, aby ste mali vo všetkom vždy poriadok

Mnohé rodinné domy a byty majú často svoje malé komory preplnené tisíckami pohárov zaváranín, korenín, zemiakov a produktov všetkého druhu. Vytvoriť v takomto priestore poriadok je potom umenie. Regulácia dostupných priestorov najlepším možným spôsobom má však množstvo výhod, ako je napríklad organizovanie jedla trvalo udržateľným a ekonomickým spôsobom, aby ste z nich vyťažili maximum, keď začnete variť a tvoriť pritom odpad.

Dobrou správou je, že dnes už k uskladneniu týchto vecí ani špajzu v mnohých prípadoch vôbec nepotrebujete, pretože o efektívne skladovanie sa postará množstvo moderných a multifunkčných riešení, o ktorých si niečo povieme.

Vybavte priestor multifunkčným úložným priestorom

Možností výberu máte z obrovskej ponuky v dnešnej dobe veľmi veľa. Odolné regále do špajze sú však jedno z tých najlepších riešení, na ktorého realizáciu v praxi nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky ani prítomnosť odborníkov.

...

Kovové regály sú univerzálnou konštrukciou s vynikajúcim zásuvným systémom, ktorý sa zaobíde bez použitia skrutiek. Jednotlivé diely stačí spojiť a upevniť police k stene pre ešte väčšiu bezpečnosť.

Kovové regály majú špeciálnu povrchovú zinkovú úpravu, ktorá dodáva tomuto systému odolnosť v podobe jednoduchej údržby. Regály nemajú problém s vlhkosťou, vodou, mechanickým poškodením ani vysokou nosnosťou. Stačí si správny kovový regál od Majster regál s pomocou online konfigurátora vybrať.

Naučte sa správne využívať police chladničky

Nielen police kovových regálov, ale aj chladničky treba vedieť adekvátne využívať. Špeciálne klimatické a chladiace zóny chladničky pomáhajú udržať čerstvé potraviny pri optimálnej teplote dlhšie, ak sú správne usporiadané. Treba si uvedomiť, že vnútorná teplota v skutočnosti postupne stúpa zdola nahor.

Potraviny, ktoré sa ľahšie kazia, ako je mäso, ryby, údeniny a syry, by sa mali uchovávať v najnižšej a najchladnejšej časti chladničky. Džúsy a limonády tiež lepšie chladia v spodnej priehradke, rovnako ako ovocie a zelenina zostávajú po vložení do zásuviek čerstvejšie a pevnejšie.

Tesne nad, v strednej časti chladničky, sú to mliečne výrobky, ako sú jogurty, smotana a mäkké syry. Menej citlivé potraviny, ako sú džemy, omáčky, otvorené poháre, vajcia, maslo a zvyšky jedla, môžete umiestniť na horné police, kde sú teploty miernejšie.

Nikdy však chladničku nepreplňujte, inak vám nebude môcť správne vychladiť potraviny.

Produkty, ktoré uchovávate vo veľkom – označte

Etikety sú skutočnými protagonistami rádu. Koľkokrát ste si niekedy pomýlili soľ s cukrom? Alebo si nepamätáte, aké korenie bolo obsiahnuté v skrytej nádobe?

Aby ste sa tomu vyhli, po vybratí produktov z ich pôvodného obalu vždy nezabudnite napísať ich názvy na nové nádoby! Môžete si zaobstarať štítkovač alebo byť kreatívny. Bude to tiež zábavná príležitosť dať svoj štýl všetkým tým skleneným, plastovým alebo plechovým dózam, ktoré obývajú vašu kuchyňu alebo kovové regály v špajzi.

Pri potravinách a výrobkoch, ktoré majú konkrétny dátum spotreby, nezabudnite túto informáciu uviesť na etikete. Budete tak viac uvedomelí a vyhnete sa ich vyhadzovaniu.

Využite pivnicu a terasu

Chladné pivnice, nevykurované špajze a terasy sú ideálne na skladovanie zeleniny, korienkov, hľúz, cibule, cesnaku, nezrelého miestneho ovocia a domácich konzerv.

Ak ich využijete, budete sa môcť zásobiť bez rizika, že zaplníte každý kút kuchyne. Všetko ale pre istotu a ochranu pred vonkajším prostredím umiestnite do vzduchotesných, svetlotesných nádob.

Využite nezvyčajné priestory

Ak máte malý dom, veľmi rýchlo zistíte, že inteligentné využitie priestoru je skutočne dôležité a úsporné.

Potraviny môžete skladovať aj mimo kuchyne, pomocou skriniek, komôd a iného nábytku v obývačke ako predĺženia vašej špajze. Snažte sa však nerozmiestniť produkty v príliš veľa rôznych miestnostiach, inak riskujete, že budete musieť obísť celý dom, aby ste sa pokúsili spomenúť si, kde ste uložili hrubú soľ. Stačí si vybrať pohodlné a efektívne priestory a spomínané regály.

To, čo používate každý deň, nechajte na očiach

Ak vám to priestor v kuchyni dovolí, vždy bez preháňania môžete produkty, ktoré cez deň používate najčastejšie, nechať viditeľné.

Okrem toho, že je to funkčné a praktické riešenie, môže byť tiež esteticky príjemné mať na očiach a po ruke malé sklenené nádoby s korením, olejom, soľou, vašimi obľúbenými cestovinami a raňajkovými sušienkami.

Pamätajte, že kuchyňa musí byť pohodlným a efektívnym priestorom, preto si do nej vždy starostlivo vyberajte všetky produkty aj úložné systémy.

Zdroj obrázkov: www.majster.regal.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Ďalšie články

Tipy ako pomôcť deťom rozpoznávať a zvládať svoje emócie a rozvíjať ich emocionálnu inteligenciu

Emocionálna inteligencia (EQ) je súbor zručností, ktoré nám umožňujú vnímať, chápať a zvládať vlastné emócie a emócie druhých. Prečo je dôležité budovať EQ u detí? U...

Prečo je dojčenie najlepšia voľba a ako na to?

Dojčenie je nielen prirodzený spôsob výživy pre novorodeniatka, ale aj dôležitý moment pre väzbu medzi matkou a dieťaťom. Okrem toho má dojčenie mnoho ďalších...

Buduje dobré vzťahy medzi súrodencami vďaka veselej atmosfére. Ako na to?

Smiech je liek a rodina s humorom je šťastná rodina. To je motto, ktoré by si mala zapamätať každá domácnosť s deťmi. Humor a...

Pestovanie exotického ovocia v domácich podmienkach a ich využitie v kuchyne

Pestovanie exotického ovocia v našich podmienkach sa stáva čoraz viac obľúbenejšou aktivitou nielen pre mnohých pestovateľov, ale aj pre kulinárov, ktorí milujú netradičnúj kuchyňu....