ChorobyNajnepríjemnejšie problémy u žien? Genitálne bradavice, trichomoniáza aj zápal vaječníkov

Najnepríjemnejšie problémy u žien? Genitálne bradavice, trichomoniáza aj zápal vaječníkov

Ženské pohlavné orgány a hormonálna rovnováha sú veľmi citlivé na vonkajšie aj vnútorné podnety. Medzi najväčších strašiakov žien patria genitálne bradavice, trichomoniáza a zápal vaječníkov. Ak chcete vedieť prečo, čítajte ďalej, dozviete sa!

Genitálne bradavice: nepríjemné, ale neohrozujú plodnosť

Genitálne bradavice patria k nepríjemným ochoreniam, ktoré napádajú ženy aj mužov. Tieto bradavice vznikajú niekoľko mesiacov po nakazení sa vírusom HPV, ktorým v dnešnej dobe trpí približne 80% populácie a po vyliečení sa bohužiaľ často vracia.

V 90% vznikajú genitálne bradavice k vôli vírusu HPV typu 6 a 11. Ochorenie sa prenáša sexuálnym stykom a bradavice nemusia byť viditeľné, aby ste infekciu preniesli na partnera.

...

Genitálne bradavice napádajú vlhké tkanivá a do organizmu prenikajú malými rankami na koži. Tam sa nahromadia a pacient si časom všimne malé pupienky alebo uzlíky ktoré sa časom zväčšujú. Ich vzhľad sa môže líšiť od drobných bradavíc až po rozsiahle, ktoré sa podobajú karfiolu a deformujú vonkajšie genitálie.

Bradavice môžu tiež spôsobovať nepríjemné pálenie, svrbenie, krvácanie alebo bolesť. Mnohých pacientov trápi skôr estetický efekt tohto ochorenia a neuvedomujú si zdravotné riziko pre seba a partnera. Riešenie považujú za nepríjemné a boja sa ísť k lekárovi.

Toto ochorenie teda veľa pacientov podceňuje a včas ho nelieči. V dnešnej dobe je veľa možností, ako genitálne bradavice liečiť. Ide buď o liečbu pomocou mastí a krémov alebo chirurgickým zákrokom. Ten môže byť výrezom, pomocou lasera alebo poleptaním bradavíc. Bohužiaľ, žiadna z týchto metód neponúka 100%  účinnosť.

Zápal vaječníkov ako následok infekcie aj prechladnutia

Zápal vaječníkov patrí k veľmi častým infekciám ženských rozmnožovacích orgánov. Štatistiky uvádzajú že zápal vaječníkov postretne každú ženu minimálne raz za život. Mnoho žien nevie rozpoznať prvé príznaky zápalu a pripisujú to iným stavom.

Vznik zápalu je najčastejšie prenosom pohlavných baktérií, ktoré sa dostanú z pošvy do maternice, vajcovodov a nakoniec do samotných vaječníkov.

Zápal vzniká kvôli baktériám, ktorých je viac druhov. K najčastejším patria chlamýdie a gonokoky. Zvyčajne sa nimi žena nakazí od partnera nechráneným pohlavným stykom. Baktérie sa k nej dostanú v čase, keď je narušená prirodzená bariéra krčka maternice, čiže v dňoch počas menštruácie a popôrodných dňoch, prípadne 2 až 3 týždne po potrate.

Najčastejším príznakom je bolesť v podbrušku, ktorá sa postupom infekcií stupňuje aj do oblasti panvy. Objaviť sa môže aj nezvyčajný výtok s nepríjemným zápachom, bolesť či krvácanie pri pohlavnom styku, časté a bolestivé močenie a objaviť sa môže aj horúčka.

Niektoré ženy nemajú žiadne príznaky, alebo len veľmi slabé a tak ich môžu prehliadnuť alebo podceniť. Na liečbu tohto ochorenia sú potrebné antibiotiká, ktoré vám predpíše lekár a je nutné ich brať celé. Samozrejmosťou je aj preliečenie partnera. Najlepšou prevenciou do budúcnosti je primeraná hygiena a bezpečný pohlavný život.

Trichomoniáza môže byť asymptotická aj s príznakmi

Nepríjemným a pohlavne prenosným ochorením pre ženy je trichomoniáza. Toto ochorenie sa môže šíriť už po jednom nechránenom pohlavnom styku a je to najbežnejšie parazitárne ochorenie pošvy. Ochorenie sa môže objaviť aj u mužov, no je typické u žien.

Ochorenie vyvoláva parazit zvaný bičíkovec Trichomonas Vaginalis, ktorý je málo odolný voči vplyvom vonkajšieho prostredia, najčastejšie sa prenáša teda priamo.

U niektorých žien prebieha ochorenie bez príznakov a preto ani netušia že ho majú, no napriek tomu ho môžu preniesť na partnera. Pacientky, ktoré symptómy ochorenia majú, trpia rozsiahlym zápalom pošvy. K tomu patria príznaky ako napríklad pálenie alebo svrbenie v oblasti močovej rúry a vagíny, bolesť v podbrušku a pri močení a prítomnosť nezvyčajného výtoku.

U tehotných žien môže trichomoniáza vyvolať predčasný pôrod a nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca. V niektorých prípadoch je možné preniesť toto ochorenie aj na novorodenca. Liečba antibiotikami je v tehotenstve bezpečná, naopak neliečenie môže viesť k neplodnosti.

Diagnózu stanoví lekár na základe vonkajších príznakov a iných vyšetrení, ako sú napríklad vaginálny ster na vykonanie mikrobiologického vyšetrenia, výter z močovej rúry alebo vzorka moču. Pri liečbe antibiotikami je nutné užívať lieky v stanovenom množstve aj čase. Preliečiť sa musia aj všetci ostatní sexuálny partneri, nielen žena s infekciou.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Ďalšie články

Pestovanie exotického ovocia v domácich podmienkach a ich využitie v kuchyne

Pestovanie exotického ovocia v našich podmienkach sa stáva čoraz viac obľúbenejšou aktivitou nielen pre mnohých pestovateľov, ale aj pre kulinárov, ktorí milujú netradičnúj kuchyňu....

Prečo sú batérie pre deti nebezpečné?

Gombíkové batérie resp. lítiové batérie guľatého tvaru poháňajú v domácnosti množstvo elektronických zariadení. Možno ste však netušili, že môžu byť nebezpečné aj pre vaše...

Prečo je starostlivosť o seba počas rodičovstva tak dôležitá?

Rodičovstvo je nádherná a naplňujúca skúsenosť, plná lásky, starostlivosti a obetavosti. Avšak v nekonečnom zhone starostlivosti o deti často zabúdame na jednu z najdôležitejších...

Budovanie zdravého súťaženia medzi súrodencami. Viete, ako na to?

Žiarlivosť a rivalita medzi súrodencami je bežný jav, s ktorým sa stretáva mnoho rodičov. Je prirodzené, že deti súťažia o pozornosť a lásku svojich...