ZdravieDospievanie dievčat – menštruácia a celkový rast. Ako pripraviť dieťa?

Dospievanie dievčat – menštruácia a celkový rast. Ako pripraviť dieťa?

Obdobie puberty je pre dievčatá v rannom tínedžerskom veku veľmi dôležité. Či už z pohľadu množstva telesných a hormonálnych zmien, ako aj v rámci mentálnej adaptácie sa na dospievanie. Preto je veľmi dôležité vedieť, ako si v tomto období dospievania poradiť.

Nedá sa povedať, žeby existovalo fixne dané obdobie, kedy puberta zasiahne väčšinu dievčat rovnako intenzívne. Všeobecne však platí, že k začiatku puberty u dievčat dochádza v intervale medzi 8. a 14. rokom života. Dospievanie v puberte je proces s určitou postupnosťou a ku zmenám nedochádza náhle a skokovo.

Pubertu možno definovať tiež ako súbor zmien, ktoré sú zväčša kontrolované hormonálnymi faktormi. Pri dievčenskom vývoji a dospievaní sú počas puberty najdôležitejšie hormóny, ktoré sa tvoria vo vaječníkoch ležiacich na oboch stranách maternice a mozgu. Konkrétne ide o známe pohlavné hormóny s názvom progesterón a estrogén. Tieto hormóny sú zodpovedné za drvivú väčšinu zmien, ku ktorým počas obdobia puberty v tele dievčaťa dochádza.

...

K zmenám dochádza postupne počas celej puberty

Medzi oblasti, v rámci ktorých dochádza k počiatočnému dospievaniu je najmä nárast pŕs a tvarovanie bradaviek. Proces tvarovania bradaviek je dlhodobý proces a trvá niekoľko rokov. Telo si tiež začína budovať nové krivky a pri niektorých partiách, napríklad pri stehnách a bokoch, zvykne dochádzať k miernemu rozširovaniu. S tým automaticky súvisí aj úplne prirodzené zvýšenie váhy a celkový nárast výšky. Rast do výšky sa pri dievčatách zvyčajne pribrzdí približne 2 až 3 roky po prvej menštruačnej perióde. Hormonálne zmeny postupne spôsobujú aj intenzívnejšie ochlpenie v podpazuší, na nohách a v okolí intímnejších oblastí. Za spomenutie stojí tiež napríklad zvýšený výskyt akné.

Všetky vyššie spomínané zmeny – počnúc váhou, výškou, tvarom a veľkosťou pŕs a bradaviek, intenzitou a spôsobom zarastania či krivkami tela, sú výrazne ovplyvnené aj genetickou výbavou. Tú z veľkej časti dedíme po našich rodičoch a starých rodičoch. Je teda veľmi dôležité uvedomiť si, že každý z nás je do veľkej miery unikátna bytosť s jedinečnými črtami a vlastnosťami.

K menštruácii nedochádza vždy podľa šablóny

Prvý výskyt menštruácie u dievčat v skorom tínedžerskom veku prichádza zvyčajne dva roky od momentu výraznejšieho nárastu pŕs. Existujú aj pomerne ojedinelé prípady, kedy ku menštruácii dochádza aj v skoršom veku.

Pri menštruácií sledujeme najmä frekvencia jednotlivých menštruačných cyklov. Menštruačný cyklus možno v skratke zadefinovať ako časový interval, ktorý oddeľuje jeden cyklus od toho nasledujúceho. Aj keď menštruačné cykly vo všeobecnosti majú určitú postupnosť a pravidelnosť, po prvej menštruácii zvykne táto postupnosť byť ešte pomerne nekonzistentná. V praxi to môže vyzerať tak, že mladé dievča môže v priebehu jedného mesiaca menštruovať niekoľkokrát, no následne môže mať 2 aj 3 mesiace úplne bez menštruácie. Jedná sa o prirodzený vývoj a trvá určitý čas, kým sa telo nastaví na pravidelnosť menštruačných cyklov. Ďalším faktorom pri prvotných menštruačných cykloch je aj individuálnosť objemu krvi, vytekajúceho pri menštruovaní. Ten sa líši od osoby k osobe a rovnako tak dochádza k odlišnej intenzite krvácania v čase.

Pokiaľ sa nestretávate k nezvyčajnými komplikáciami a diskomfortom, majte na zreteli, že menštruácia je úplne prirodzená súčasť dospievania každého dievčaťa. Aj keď menštruačný proces častokrát zasahuje do rutinnej aktivity počas dňa, na trhu je k dispozícii množstvo produktov, ktoré pomáhajú menštruáciu prekonať ľavou zadnou. Od široko dostupných vložiek, až po voľne dostupné lieky na prípadné tlmenie výraznejších kŕčov a bolestí. Ak sú však nezvyčajne intenzívne bolesti a kŕče veľmi časté, určite nezanedbajte konzultáciu s odborníkom. Pravidelné cvičenie tiež slúži ako veľmi užitočná pomôcka. Napomáha lepšej pripravenosti dievčenského organizmu na menštruovanie. Vitálnejšie telo s menej stuhnutejším svalstvom, dokáže totiž lepšie absorbovať prípadne bolesti spojené s menštruačným cyklom.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Ďalšie články

Pestovanie exotického ovocia v domácich podmienkach a ich využitie v kuchyne

Pestovanie exotického ovocia v našich podmienkach sa stáva čoraz viac obľúbenejšou aktivitou nielen pre mnohých pestovateľov, ale aj pre kulinárov, ktorí milujú netradičnúj kuchyňu....

Prečo sú batérie pre deti nebezpečné?

Gombíkové batérie resp. lítiové batérie guľatého tvaru poháňajú v domácnosti množstvo elektronických zariadení. Možno ste však netušili, že môžu byť nebezpečné aj pre vaše...

Prečo je starostlivosť o seba počas rodičovstva tak dôležitá?

Rodičovstvo je nádherná a naplňujúca skúsenosť, plná lásky, starostlivosti a obetavosti. Avšak v nekonečnom zhone starostlivosti o deti často zabúdame na jednu z najdôležitejších...

Budovanie zdravého súťaženia medzi súrodencami. Viete, ako na to?

Žiarlivosť a rivalita medzi súrodencami je bežný jav, s ktorým sa stretáva mnoho rodičov. Je prirodzené, že deti súťažia o pozornosť a lásku svojich...